1ο εργαστήριο του project Pitch στη Πολωνία 10 έως και 17 Μαρτίου 2019


 

 

 

                    

 

Το πρόγραμμα «το Θέατρο ως μέσο καλλιέργειας δεξιοτήτων συνοπτικής και στοχευόμενης αυτοπροώθησης στην απασχόληση», (The Pitch), στηρίζεται σε μια στρατηγική εταιρική σχέση για την εκπαίδευση ενηλίκων, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus +, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, με τη διαμεσολάβηση και το συντονισμό του Κροατικού Οργανισμού για την κινητικότητα και των προγραμμάτων της ΕΕ (AMPEU-HR01).

Η εταιρική σχέση συντονίζεται από το Πολιτιστικό Κέντρο Trešnjevka (Ζάγκρεμπ, Κροατία) στο οποίο συμμετέχουν έξι οργανώσεις εταίροι: Πανεπιστήμιο Akdeniz (Αττάλεια, Τουρκία), A.R.A.T.O.S. (Θεσσαλονίκη, Ελλάδα), O.C.E.A.N. (Αθήνα, Ελλάδα), Διεθνές Συμβούλιο Πολιτιστικών Κέντρων – I3C (Σόφια, Βουλγαρία), Prizma (Maribor, Σλοβενία) και Multikultura (Κρακοβία, Πολωνία).

Κατά τη διάρκεια των δύο ετών υλοποίησης του προγράμματος (1 Νοεμβρίου 2018 – 31 Οκτωβρίου 2020), αυτοί οι επτά εταίροι θα μοιραστούν τη μεθοδολογία και την επιστημονική τους εμπειρία σε συνεργασία με μέλη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.Ευρέως γνωστό με το ακρωνύμιό του, «The Pitch», το έργο αυτό συνιστά μια διεθνή συνεργασία στην άτυπη εκπαίδευση ενηλίκων, (πλήρης τίτλος: Το θέατρο ως μέσο καλλιέργειας δεξιοτήτων συνοπτικής και στοχευμένης αυτοπροώθησης στην απασχόληση, πλήρης αγγλικός τίτλος: «Theatre Pitching for employment».

Το ακρωνύμιο του έργου βασίζεται σε μια ευρέως γνωστή μέθοδο παρουσίασης,  που ονομάζεται «pitching», η οποία αναφέρεται στη σύντομη και εστιασμένη παρουσίαση ενός ατόμου ή ενός έργου ή ενός οργανισμού και απευθύνεται είτε σε εν δυνάμει επενδυτές ή επιχειρηματίες ή εν δυνάμει πελάτες, κυρίως στο χώρο των επιχειρήσεων.  Η ίδια η μέθοδος προσδιορίζει το «pitch» (ή σε ελεύθερη μετάφραση, την καταιγιστική παρουσίαση) σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα (3 λεπτά ή λιγότερο), στη διάρκεια του οποίου, οι «παρουσιαστές» μαθαίνουν  πώς να παρουσιάζουν τον εαυτό τους, το έργο ή την οργάνωσή τους με έναν εστιασμένο, ενδιαφέροντα και ενεργό τρόπο.  Σε μια τέτοιου τύπου παρουσίαση- αστραπή, οι θεατρικές, υποκριτικές, δραματουργικές και κινησιολογικές δεξιότητες αποκτούν κομβική σημασία. Τα άτομα που δεν διαθέτουν τέτοιες δεξιότητες παρουσιάζουν δυσκολίες στο να αυτοπαρουσιαστούν αποτελεσματικά όταν χρειαστεί όπως π.χ μπροστά σε δυνητικούς εργοδότες.  Αν σε αυτές δε τις δυσκολίες, κανείς προσθέσει και τις τυχόν αρνητικές προκαταλήψεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, στην αγορά εργασίας, δημιουργείται ένα φαινομενικά ανυπέρβλητο χάσμα, που τα αποθαρρύνει από την ενεργό συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας εν γένει.

Μετά τη πρώτη συνάντηση του προγράμματος στο Ζάγκρεπ που παρακολούθησε από 2-5 Δεκεμβρίου 2018, η συντονίστρια της O.C.E.A.N NGO και διαχειρίστρια του προγράμματος κα Δήμητρα Σκούφη Κατσιδονιώτη, έγινε το 1ο εργαστήριο του προγράμματος στη Κρακοβία της Πολωνίας από 10 εως και 17 Μαρτίου 2019 , με φιλοξενούντα Οργανισμό τη Multikultura.

Στο 1ο εργαστήριο συμμετείχε η συντονίστρια της O.C.E.A.N NGO και διαχειρίστρια του προγράμματος κα Δήμητρα Σκούφη Κατσιδονιώτη, η Κυριακή Τριφύλλη εθελόντρια της οργάνωσης  και ο Δημήτρης Κατσιδονιώτης μέλος της συντονιστικής Γραμματείας  του οργανισμού.

Η θεματολογία ήταν “¨Άνθρωποι σαν εμας ” , “People like us” .Η μεθοδολογία στηρίχθηκε στη δημιουργία ενός ποιήματος, καθώς το σημαντικό θέμα αυτής της περιοχής είναι το  μεγάλο σύνολο των ποιητών που είναι χωρίς εργασία.

Η διδασκαλία έγινε από ένα διεθνούς φήμης ποιητή και το αποτέλεσμα καταγράφηκε με το ποιήμα με τίτλο “30 seconds” που ο Δημήτρης Κατσιδονιώτης με τη βοήθεια της ομάδας  Pitch μελοποίησε. Eλπίζουμε να σας  αρέσει.

https://business.facebook.com/pitchingtheatre/videos/2243498499272006/

Η ομάδα αποτελούμενη από όλους τους συμμετέχοντες εταίρους στο πρόγραμμα, δούλευε για  8 ωρο επί 5 ημέρες σε ένα πρωτότυπο συνεδριακό κέντρο ,ποταμόπλιο.

Ο κάθε συμμετέχων στην εκπαίδευση αυτού του εργαστηρίου παρουσίασε την ιδέα του αξιοποιώντας το θέμα της ανεργίας των ποιητών, σε ένα τρίλεπτο φόρουμ που μεταδόθηκε life streaming και βαθμολογήθηκε ενώπιον επιτροπής κρίσης.

https://business.facebook.com/pitchingtheatre/videos/2377828012241791/

Η ιδέα που προτάθηκε στο φόρουμ στη Πολωνία από τη Συντονίστρια του φορέα κ.Σκούφη κατά  την επιστροφή στην  Αθηνα χρησιμοποιήθηκε  για τη διάχυση της πληροφορίας και δημιουργία ποιημάτων στις ομάδες αυτογνωσίας που η Συντονίστρια διευθύνει και συντονίζει στο  6ο ΚΑΠΗ Αιγάλεω και στην O.C.E.A.N NGO.

Η ιδέα  αγκαλιάστηκε από τις ομάδες αυτογνωσίας που επί 4 συνεδρίες λειτούργησαν στη κατεύθυνση των ιδεών του PITCH.