ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
C8,Εργαστήριο και Παράσταση (Ventspils, Λετονία): (2-7.7.2017)
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & Παράσταση από τον συνεργάτη I + I (03.-07.07.2017.):
Είμαι ελεύθερος! ..
“Μόνο με το παιχνίδι είναι δυνατή η επικοινωνία”
D.W. Winnicott
Ελευθερία, .. Πραγματικά, τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος; Οι άνθρωποι λένε: “Ελεύθερος σαν παιδί”.
Πολύ σωστή η έκφραση, γιατί μόνο στην παιδική ηλικία είμαστε ελεύθεροι, είμαστε πραγματικά απαλλαγμένοι από κοινωνικά σύνορα, προκαταλήψεις, μάσκες και ρόλους. Αλλά γιατί είμαστε ελεύθεροι ακριβώς στην παιδική ηλικία; Τι μας κάνει ευτυχισμένους στην παιδική μας ηλικία; Τι κάναμε στην παιδική ηλικία μας και τι χάνουμε όταν μεγαλώνουμε;
-Όλοι παίζουμε στην παιδική μας ηλικία. Πιστεύουμε στα παραμύθια. Όλοι είμαστε πρίγκιπες και πριγκίπισσες, γεμάτες χάρη και αθωότητα. Επικοινωνούμε και συνεργαζόμαστε με ζώα και άλλες παράξενες ουσίες χωρίς προκαταλήψεις, μερικές από τις οποίες μπορούμε να ανεχτούμε ή όχι. Όλα είναι δυνατά και όλα είναι πολύ αληθινά στα παραμύθια!
Το 8ο εργαστήριο για τη συμμετοχή σας σάς προσκαλεί στο Νεραιδότοπο του, όπου θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε μια διαφορετική κατάσταση για τη καθημερινή ζωή από τη θέση των χαρακτήρων ενός Παραμυθιού . Χρησιμοποιώντας σενάρια παραμυθιών, θα διευρύνουμε τα σύνορα των εαυτών μας και θα προσδιορίσουμε τα σύνορα των σχέσεών μας με τους άλλους.
Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου θα περάσουν από ένα μείγμα μεθόδων που βασίζεται βασικά σε ένα συνδυασμό Δραματοθεραπείας , το οποίο δίνει εξίσου ισχύ στο σώμα και το μυαλό μέσα στο δραματικό πλαίσιο της ιστορία που βιώνεται.
“Για να δημιουργήσουμε, να εισέλθουμε στη διαδικασία, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να δεσμευτούμε πλήρως για το άγνωστο. Δεν ξέρουμε πού πηγαίνουμε ή πού θα καταλήξουμε. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα μονοπάτι και υπάρχουν εκείνοι που έχουν περάσει πριν, πάλεψαν παρόμοιους δαίμονες και βρήκαν κρυμμένους θησαυρούς. Η ιστορία μέσα από μια προσέγγιση που τιμά τη διαδικασία της εισόδου στο άγνωστο, παρέχει ένα ασφαλές κουτί στο οποίο ο εισερχόμενος μπορεί να διέρχεται επεξεργαζόμενος δύσκολο υλικό. Κάπου κρυμμένο στα βάθη κάθε ιστορίας βρίσκεται ένας θησαυρός που περιμένει να ανακαλυφθεί ».Y. Silverman
Οι συμμετέχοντες στο workshop θα γνωρίσουν το δημιουργικό δράμα, τα εθνικά παραμύθια, τον αυτοσχεδιασμό και το παιχνίδι ρόλων, θα βρουν έναν ασφαλή τρόπο αντιμετώπισης δυσκολιών, άγχους και φόβου και θα βρουν έναν νέο τρόπο να τα ξεπεράσουν καθώς και να μάθουν περισσότερα για τις εσωτερικές του δυνάμεις.
Το αποκορύφωμα του εργαστηρίου θα είναι με τη φωτοστέφανο δράση “Είμαι ελεύθερος!”
Θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουλίου σε ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη του Ventspils. Η δράση αυτή θα αυξήσει την προβολή αυτού του κοινωνικού ζητήματος στο ευρύ κοινό, θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κοινού και των εργοδοτών και θα εξαλείψει τις προκαταλήψεις και το στιγματισμό για την διάκριση των εργαζομένων.
Στο εργαστήριο Ventspils θα συμμετάσχουν άτομα με αναπηρίες και άτομα που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες από την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, την Κροατία και την Τουρκία. Είναι θεματική η αύξηση της απασχολησιμότητας των ατόμων με αναπηρίες και των δεξιοτήτων τους.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από εκπαιδευτικό, ηθοποιό και δραματοθεραπεύτρια (μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λετονικής οργάνωσης θεραπείας -δραματικών θεραπειών) την κ.Άννα Στέινα και τους επαγγελματίες θεραπευτές Anasstasia Bajeva-Minalko και Jelena Kaskevich.
Από την O.C.E.A.N NGO θα συμμετέχει ομάδα 5 ατόμων αποτελούμενη από τη συντονίστρια Δήμητρα Κατσιδονιώτη Σκούφη ,τον Δημήτριο Κατσιδονιώτη ηθοποιό και Βιολόγο,τον Βασίλη Οικονόμου Σκηνοθέτη ,ηθοποιό ,εκπαιδευτή και μέλος της ομάδας ΘΕ.ΑΜΑ ,τον Πανο Ζουρνατζίδη ηθοποιό, μέλος της ομάδας ΘΕ.ΑΜΑ και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία,την Εβελίνα Καραστάθη ηθοποιό και δασκάλα.
Το σεμινάριο θα καταγραφεί και θα δημοσιευθεί στην πλατφόρμα Ε + για τη διάδοση των αποτελεσμάτων και θα καλεί άλλα άτομα και οργανισμούς να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της εργασίας μας.
Το εργαστήριο λαμβάνει χώρα στην εταιρική σχέση «Educathe +» που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Erasmus + KA2.