EDUCATHE+ C3 WORKSHOP BRUSSELS,Belgium, 14-19 March 2016, FRAMMES


educatheerasmusplusAMPEU-EN_grey-web

Tα ‘ΠΛΑΙΣΙΑ’ σε Ελληνική απόδοση είναι το όνομα της  τελικής παρουσίασης -παράστασης και ήταν  αποτέλεσμα του εργαστηρίου  C3  στις Βρυξέλλες, μετά από ένα έντονο πενθήμερο διεθνές εργαστήριο στο ¨πολυχώρο GC de Zeyp με συμμετέχοντες από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τουρκία και το Βέλγιο. Το εργαστήριο  και η παράσταση  «Πλαίσια» έγιναν στο  πλαίσιο της σύμπραξης Educathe + και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Erasmus + KA2. Το εργαστήριο ασχολείται θεματικά με την αύξηση της απασχολησιμότητας των ατόμων με αναπηρία και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων των..

Οι συμμετέχοντες είναι πρόσωπα με (ορατή ή αόρατη) αναπηρία και τα άτομα που μετέχουν κατά κάποιο τρόπο εμπλέκονται ή θα ασχοληθούν με τα εμπόδια και τα προβλήματα που τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν.Με την εμπειρία τους σε συνεντεύξεις εργασίας, στην εργασία ή άλλες καταστάσεις στην καθημερινή ζωή. Η δημόσια παράσταση στο  De Zeyp το Σάββατο 19 Μάρτη του 2016 παρουσίασε μια ανοιχτή και δημιουργική άποψη για διάφορες «λύσεις» που οι συμμετέχοντες μπορεί να αντιμετωπίσουν σε  δύσκολες καταστάσεις.

Θέματα και σημεία για το εργαστήριο C3  ήταν οι τύποι πλαισίων που  ξέρουμε η αναγνωρίσουμε, το είδος των πλαισίων που βιώνουμε σαν περιορισμό . Το Στίγμα, η υποτίμηση, οι διακρίσεις ή ο αποκλεισμός που προκαλείται από την προκατάληψη, την άγνοια ή το φόβο για το άγνωστο (και άλλα), που δυστυχώς, παραμένει για πολλούς μια πραγματικότητα.

Η έρευνα ξεκίνησε με τη συγκέντρωση πληροφοριών  σε σύντομες συνεδρίες με καταιγισμό ιδεών και ακολούθησαν συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες σχετικά με το θέμα «πλαίσια». Αυτές οι προσωπικές εμπειρίες, οι ιδέες, οι μαρτυρίες, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και τα θέματα ήταν  τα σημεία εκκίνησης για το εργαστήριο. Το θέατρο έχει σκόπιμα επιλεγεί ως ένα ασφαλές μέρος που παρέχει την ευκαιρία να εργαστούν όλοι με οικειότητα, σεβασμό,  εμπιστοσύνη και ελευθερία  σκέψης και δράσης. Αντιμετωπίζοντας τα εμπόδια και τις δύσκολες καταστάσεις το θέατρο δίνει την ευκαιρία να έχουν μια εξωτερική και διαφορετική άποψη για διάφορα εμπόδια και δημιουργεί ένα παιχνιδιάρικο χώρο για να ψάχνονται δημιουργικές λύσεις.

Ο στόχος είναι να παρέχονται τα εργαλεία για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε δύσκολες ή περιπλεγμένες καταστάσεις μέσα από την ανακάλυψη και την ανάπτυξη των προσωπικών ταλέντων και ικανοτήτων και με την μάθηση με ένα δημιουργικό τρόπο που κάνει το άτομο να αισθάνεται πιο ισχυρό και πιο ευέλικτο. Το εργαστήριο είναι επίσης μια έρευνα σχετικά με το πώς οι αποστάσεις που προκαλούνται από το φόβο και την παρεξήγηση μπορεί να μειωθούν και πώς μπορούμε να συμβάλουμε σε μια κοινωνία χωρίς φραγμούς, με ίσες ευκαιρίες, με κατανόηση, με αναγνώριση και αξιοπρεπή μεταχείριση όλων των  ανθρώπων. Μετά την παράσταση το κοινό καλείται σε μια ανοικτή ερώτηση και απάντηση  με τους συμμετέχοντες θεατές. Οι ερωτήσεις διατυπώθηκαν ήταν σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες από διάφορες χώρες της Ευρώπης και στα σημεία εργασίας και με τις λύσεις που προτείνονται στην παρουσίαση.

Τα  εργαστήριο C3 συντονίστηκε από την Caroline Rottier (σκηνοθέτη  σε  θέατρο με αποκλεισμούς/ έργα χορού για πάνω από δέκα χρόνια) σε συνεργασία με την Lisa Gunstone (επαγγελματίας χορεύτρια), Krijn Hermans (επαγγελματίας ηθοποιός) και Jeroen Baeyens (επαγγελματίας χορεύτρια / χορογράφος) οι οποίοι είναι έμπειροι σε τέχνες του θεάματος με  αποκλεισμούς καθώς και στην εκπαίδευση και την εργασία με άτομα με αναπηρίες.

περισσότερες πληροφορίες

C3 Workshop and performance (Brussels, Belgium): Frames