Tο TOOL (Theatre of organic learning) είναι μια σύμπραξη ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ, ΜΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ την Ιταλική ΜΚΟ Associazione Casa della Cultura Araba Al Quds Palermo, την Ο.C.E.A.N NGO ,για την Ελλάδα, την Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü για τη Τουρκία και τη FUNDATIA RATIU PENTRU DEMOCRATIE για τη Ρουμανία.
Σκοπός ήταν η ανάπτυξη και η προώθηση της εκπαίδευσης μέσω του θεάτρου και της βιωματικής μάθησης, στοχευμένη στα θέματα των ευρωπαϊκών βασικών δεξιοτήτων. Οι ευρωπαϊκές βασικές δεξιότητες αποτελούνται από τις αποκαλούμενες «ήπιες δεξιότητες» που είναι ένα αναπόσπαστο μέρος στην ενίσχυση των επιπέδων καταλληλότητας για απασχόληση των ατόμων αλλά και για την ανάπτυξη των διαπροσωπικών και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων.
Δεδομένου ότι η βιωματική μάθηση είναι μια διαδικασία μέσω της αλληλεπίδρασης και του αυτοσχεδιασμού (χωρίς τη χρήση εγχειριδίων και προγραμμάτων), και το θέατρο είναι ένα παραδοσιακό μέσο απελευθέρωσης από τα πλαίσια των στερεοτυπικών ρόλων, αναπτύσσοντας τα αντανακλαστικά και την έντονη αλληλεπίδραση – το θέατρο παρουσιάζεται ως ιδανική μορφή για την εκπαίδευση σε τέτοια θέματα.
Στη σύμπραξη συμμετέχουν 4 εταίροι (από 4 διαφορετικές χώρες) που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες χρήσης του θεάτρου και της βιωματικής μάθησης κατά την εκπαίδευση και ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων. Η ανάπτυξη των βασικών δεξιότητων είναι ουσιαστική για τη δημιουργία μιας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης παρά τις διαφορετικότητες .Αυτή η συνεργασία στοχεύει στο να ερευνήσει τα πλεονεκτήματα και τις ανεπάρκειες της χρησιμοποίησης του θεάτρου στην μη-επίσημη βασική εκπαίδευση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.
Οι ομάδες-στόχοι της συνεργασίας είναι ενήλικοι αρχάριοι αλλά και εκπαιδευτικοί που συνεργάζονται με ενηλίκους (επίσημη επαγγελματική εκπαίδευση, μη-επίσημη εκπαίδευση) και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το θέατρο, την εκπαίδευση και την προώθηση των αξιών της ΕΕ.
Η αλληλεπίδραση είναι το σημαντικότερο διακύβευμα σε αυτήν την συνεργασία και έτσι – οι συνεργάτες σκοπεύουν να οργανώσουν θεατρικά εργαστήρια βασισμένα σε μερικές από τις ευρωπαϊκές βασικές δεξιότητες, (επικοινωνία στη μητρική γλώσσα, επικοινωνία στις ξένες γλώσσες, μαθηματική ικανότητα και βασικές δεξιότητες στην επιστήμη και την τεχνολογία, δια βίου μάθηση, κοινωνικές και πολιτικές δεξιότητες, πολιτιστική συνειδητοποίηση και έκφραση) και να εκπαιδεύσουν, να διερευνήσουν τις δυνατότητες του θεάτρου στην εκπαίδευση.
Οι Βασικές ικανότητες με τη μορφή γνώσεων, δεξιοτήτων αλλά και στάσεων ζωής κατάλληλων για κάθε εκπαιδευτικό πλαίσιο είναι θεμελιώδους σημασίας για κάθε άτομο σε μια κοινωνία της γνώσης.
Παρέχουν προστιθέμενη αξία για την αγορά εργασίας, την κοινωνική συνοχή και την ενεργό ιδιότητα του πολίτη, προσφέροντας ευελιξία και προσαρμοστικότητα,ικανοποίηση και κίνητρα.
Προιόντα του προγράμματος ,μεταξύ αυτών και τον οδηγό του προγράμματος στην αγγλική γλώσσα θα τα βρείτε στο link :
http://www.europeansharedtreasure.eu/detail.php?id_project_base=2013-1-HR1-GRU06-03250
της σελίδας EUROPEAN SHARED TREASURE
Επειδή πρέπει να αποκτηθούν από όλους, το πρόγραμμα αυτό προτείνει εργαλεία αναφοράς για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να διασφαλισθεί ότι οι βασικές ικανότητες έχουν ενσωματωθεί πλήρως στις στρατηγικές και τις υποδομές, ιδίως στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης.
Η χρήση του θεάτρου και της βιωματικής μάθησης στην εκπαίδευση των ενηλίκων εκπαιδευομένων σε θέματα βασικών δεξιοτήτων, όπως η αποκατάσταση της ειρήνης, των συγκρούσεων, η μη-βίαιη επικοινωνία, η αλληλεγγύη και η διαπολιτισμικότητα έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, με επικέντρωση στην επιστήμη, την έρευνα και την κοινωνία των πολιτών. Η Οργανική -βιωματική μάθηση είναι, όπως υποστηρίζει ο Luca Meddings, ο φυσικός και εύκολος τρόπος για την εκμάθηση ξένων γλωσσών. Η ιστορία και η έρευνα έχει δείξει ότι οι γλώσσες και άλλα μαθήματα μπορούν να διδάσκονται με τη χρήση του δράματος και της υποκριτικής.Το πρόγραμμα DICE έχει κάνει μια διαπολιτισμική ερευνητική μελέτη που δείχνει ότι οι έφηβοι που συμμετέχουν σε κάποια μορφή του θεάτρου ή κατηγορία δράματος έχουν αναπτύξει καλύτερα τις βασικές ικανότητές τους (όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και γενικά είναι σε καλύτερη θέση από άλλους που δεν γνώρισαν μια τέτοια εμπειρία. Φαίνεται να υπάρχουν πολλές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη (και στις γειτονικές χώρες), οι οποίοι εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης με την χρήση θεατρικών εργαλείων και έχουν την ανάγκη να δικτυωθούν, να επικοινωνούν και να ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρία.
Στόχος κατά την ανάπτυξη αυτής της εταιρικής σχέσης είναι να αναπτύξουν και προωθήσουν περαιτέρω την συνεργασία τους ώστε να περιλαμβάνουν όλο και περισσότερους εταίρους.
Το τελικό στάδιο θα είναι να δημιουργηθεί σε όλη την Ευρώπη ένα δίκτυο οργανώσεων που θα χρησιμοποιούν το θέατρο στην εργασία τους και θα αφιερώσουν το έργο τους στην εκπαίδευση και στη μη χρήση βίας, τη αποκατάσταση της ειρήνης, της αλληλεγγύης και των ευρωπαϊκών αξιών.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015, Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
http://www.partnershiptool.eu/
http://www.partnershiptool.eu/?page_id=98 παρουσιάζεται το HANDBOOK με τη μεθοδολογία και τις δράσεις του προγράμματος στις 4 διαφορετικές συναντήσεις στις χώρες των εταίρων.
http://www.partnershiptool.eu/?page_id=151 το DVD προϊόν όλων των εταίρων
Επίσης μερικά Βίντεο από τις συναντήσεις και εμπειρίες μας:
Βίντεο υποδοχής στην Αθήνα
Βίντεο επίσκεψης στην Επίδαυρο
Σεμινάριο 1ης ημέρας στην Αθήνα στον Κινητήρα
Σεμινάριο στη Τούρντα Ρουμανία
Βίντεο από τη συνάντηση στο Παλέρμο Ιταλίας
Διαπολιτιστικό απόγευμα στο 6 ο ΚΑΠΗ Αιγαλεω
Εκπαιδευτικό υλικό από το μύθο CAVE του Πλάτωνα
Τελική συνάντηση conference στην Αγκυρα
Η εμπειρία της Ελληνικής ομάδας (αποτελούμενη από 25 άτομα) και συστηματική δουλειά 2 ετών:
Ο συντονιστικός ρόλος στην Ελληνική ομάδα της συντονίστριας του προγράμματος Σκούφη _Κατσιδονιώτη Δήμητρα και του project manager Δημήτρη Κατσιδονιώτη πέρασε από πολλές δύσκολες φάσεις γιατί οι ρόλοι εναλλάσσονταν και η ομάδα ήταν μεγάλη και ο συντονισμός δύσκολος .Για όλους εμάς, το TOOL αποτέλεσε και συνεχίζει να συνιστά ένα πρόγραμμα δια βίου μάθησης που επέτρεψε και επιτρέπει στους συμμετέχοντες από τον οργανισμό να:
1. Αντλούν και να αναπτύσσουν δημιουργικές ιδέες
2. Συζητούν και να αλληλεπιδρούν πάνω στο υπόστρωμα των ιδεών αυτών
3. Να μάθουν να αναπτύσσουν μεθόδους ομαδικού καταιγισμού ιδεών
4. Να μάθουν πως να διαφωνούν
5. Και να εξασκηθούν στο πως να εργάζονται αρμονικά για έναν κοινό στόχο με την χρήση της σωματικής της προφορικής και της γραπτής επικοινωνίας.
Τα συμμετέχοντα μέλη βελτίωσαν την κοινωνικότητα τους ,τις επικοινωνιακές τους ικανότητες και έγιναν πιο ευέλικτα στη διαχείρηση προβλημάτων. Μετέφεραν στον οργανισμό μια διαφορετική αντίληψη για την επίλυση ζητημάτων και εμπειρία για την εκπαίδευση μέσω του θεατρικών εργαλείων.
Ο οργανισμός άνοιξε διαδρομές και δίκτυα επικοινωνίας με πολλούς φορείς εντός και εκτός Ελλάδας που χρησιμοποιούν το θέατρο για την εκπαίδευση ενηλίκων η και ανηλίκων η δουλεύοντας στο θέατρο χρειάζονται νέα εργαλεία για την βελτίωση των ικανοτήτων τους.
Απέκτησε μεγάλη εμπειρία και το υλικό ήδη άμεσα αξιοποιήται και στο Ε.Πρόγραμμα Erasmus + EDUCATHE + που συμμετέχει σαν εταίρος.