C8,Εργαστήριο και Παράσταση  (Ventspils, Λετονία): (2-7.7.2017). Είμαι ελεύθερος! Εμπειρίες από τη συμμετοχή μας


                                        

                                                                                                                           

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                              

C8,Εργαστήριο και Παράσταση  (Ventspils, Λετονία): (2-7.7.2017)
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ & Παράσταση  από  τον συνεργάτη  I + I  (03.-07.07.2017.):

Είμαι ελεύθερος! ..

«Μόνο με το παιχνίδι είναι δυνατή η επικοινωνία»
D.W. Winnicott
Ελευθερία, .. Πραγματικά, τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος; Οι άνθρωποι λένε: «Ελεύθερος σαν παιδί».

Πολύ σωστή η έκφραση, γιατί μόνο στην παιδική ηλικία είμαστε ελεύθεροι, είμαστε πραγματικά απαλλαγμένοι από κοινωνικά σύνορα, προκαταλήψεις, μάσκες και ρόλους. Αλλά γιατί είμαστε ελεύθεροι ακριβώς στην παιδική ηλικία; Τι μας κάνει ευτυχισμένους στην παιδική μας ηλικία; Τι κάναμε στην παιδική ηλικία μας και τι χάνουμε όταν μεγαλώνουμε;

-Όλοι παίζουμε στην παιδική μας ηλικία. Πιστεύουμε στα παραμύθια. Όλοι είμαστε πρίγκιπες και πριγκίπισσες, γεμάτες χάρη και αθωότητα. Επικοινωνούμε και συνεργαζόμαστε με ζώα και άλλες παράξενες ουσίες χωρίς προκαταλήψεις, μερικές από τις οποίες μπορούμε να ανεχτούμε ή όχι. Όλα είναι δυνατά και όλα είναι πολύ αληθινά στα παραμύθια!

«Για να δημιουργήσουμε, να εισέλθουμε στη διαδικασία, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να δεσμευτούμε πλήρως για το άγνωστο. Δεν ξέρουμε πού πηγαίνουμε ή πού θα καταλήξουμε. Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα μονοπάτι και υπάρχουν εκείνοι που έχουν περάσει πριν, πάλεψαν παρόμοιους δαίμονες και βρήκαν κρυμμένους θησαυρούς. Η ιστορία μέσα από  μια προσέγγιση που τιμά τη διαδικασία της εισόδου στο άγνωστο, παρέχει ένα ασφαλές κουτί στο οποίο ο εισερχόμενος μπορεί να διέρχεται επεξεργαζόμενος δύσκολο υλικό. Κάπου κρυμμένο στα βάθη κάθε ιστορίας βρίσκεται ένας θησαυρός που περιμένει να ανακαλυφθεί ».Y. Silverman

Από την O.C.E.A.N NGO συμμετείχε στο όγδοο εργαστήριο στη Λετονία ομάδα 5 ατόμων αποτελούμενη από τη συντονίστρια Δήμητρα Κατσιδονιώτη Σκούφη ,τον Δημήτριο Κατσιδονιώτη ηθοποιό και Βιολόγο,τον Βασίλη Οικονόμου Σκηνοθέτη ,ηθοποιό ,εκπαιδευτή και μέλος της ομάδας ΘΕ.ΑΜΑ ,τον Πανο Ζουρνατζίδη ηθοποιό, μέλος της ομάδας ΘΕ.ΑΜΑ και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία,την Εβελίνα Καραστάθη ηθοποιό και δασκάλα.Οι συμμετέχοντες στο C8 workshop γνώρισαν το δημιουργικό δράμα, τα εθνικά παραμύθια, τον αυτοσχεδιασμό και το παιχνίδι ρόλων.

Το αποκορύφωμα του εργαστηρίου με τη  φωτοστέφανο δράση «Είμαι ελεύθερος!» υπήρξε εντυπωσιακή και έγινε σε ανοικτό χώρο κοντά στη θάλασσα στις 7 Ιουλίου σε ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη του Ventspils. Η δράση αυτή αύξησε την προβολή αυτού του κοινωνικού ζητήματος στο ευρύ κοινό, και ευαισθητοποίησε  ως προς την εξάληψη των προκαταλήψεων και το στιγματισμό για την διάκριση των εργαζομένων.

Στο εργαστήριο στο Ventspils συμμετείχαν άτομα με αναπηρίες και άτομα που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες από την Ελλάδα, τη Λετονία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, την Κροατία και την Τουρκία.

Το εργαστήριο και η ανοικτή παράσταση συντονίστηκε από την εκπαιδευτικό, ηθοποιό και δραματοθεραπεύτρια (μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λετονικής οργάνωσης θεραπείας -δραματικών θεραπειών) την κ.Άννα Στέινα και τους επαγγελματίες θεραπευτές Anastasia Bajeva-Minalko και Jelena Kaskevich.

Οι συμμετέχοντες από τον Οργανισμό μας επέστρεψαν γεμάτοι δυνατές εμπειρίες και συναισθήματα  τα οποία μετέφεραν στα μέλη και εθελοντές και η εμπειρία αυτή θα καταγραφεί στο ιστορικό του οργανισμού  για θα χρησιμοποιηθεί σε άλλα προγράμματα και δράσεις.

Το σεμινάριο  καταγράφηκε  και δημοσιευθηκε στην πλατφόρμα Ε + για τη διάδοση των αποτελεσμάτων και καλεί άλλα άτομα και οργανισμούς να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα της εργασίας μας.

Το βίντεο της τελικής παρουσίασης: https://www.youtube.com/watch?v=qj0ZPoyUoII&feature=youtu.be  

και στη σελίδα EDUCATHE+ στο  Facebook:

https://www.facebook.com/educathe.plus/posts/1783888881643128?notif_id=1508774469166296&notif_t=like

Το εργαστήριο C5 ήταν το τελευταίο της διετούς εταιρικής σύμπραξης «Educathe +» που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Erasmus + KA2.